A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a magyar zenei felsőoktatás intézménye, mai épülete pedig egyike a legismertebb épületeknek Budapest VI. kerületében, mely egyúttal a hazai hangversenyélet egyik legjelentősebb helyszíne. Egy virtuális túra keretében most bejárható a teljes főépület.

A Zeneakadémia főépületének főbejárata a mai Liszt Ferenc térre, tényleges bejárata a Király utcára néz. Az épület tervezésével báró Wlassics Gyula vallás- és közoktatási miniszter Korb Flóris és Giergl Kálmán társépítészeket bízta meg. Az építkezés 1904-ben kezdődött meg. Az épület szerkezete mind tervezői, mind kivitelezői szempontból különleges, a Nagyterem korai vasbeton építészetünk kiemelkedő alkotása. Nagy értéket képviselnek Róth Miksa díszüvegezési és üvegmozaik munkái, Telcs Ede antik stílusban faragott frízei és domborművei, Senyei Károly, Gróh István frízlemezei, Körösfői-Kriesch Aladár freskói valamint a pécsi Zsolnay porcelángyár eozinmázas csempéi és díszei.

A főhomlokzatot Strobl Alajos monumentális, háromméteres Liszt-ülőszobra ékesíti a főbejárat fölött, jobb kezében a Szent Erzsébet legendája című oratóriuma partitúráját tartja. Mellette kétoldalt, az oldalerkélyek ajtajai felett Erkel Ferenc és Volkmann Róbert portréja látható.

A Zeneakadémia az elmúlt években rögzített koncertfelvételeinek közvetítéseit hetente három alkalommal, szerdán, pénteken és vasárnap esténként lehet követni a Zeneakadémia honlapján és közösségi oldalán .

 

Jó szórakozást kívánunk!