2016. január 24-én új tiszteletbeli konzulátus kezdte meg tevékenységét a macedóniai Ohrid városában. Marjan Bojazsiev tiszteletbeli konzult ünnepélyes keretek között Íjgyártó István, a KKM kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára iktatta be hivatalába.

Az államtitkár köszöntő beszédében kifejtette, hogy a most megnyitott tiszteletbeli konzulátus hangsúlyos feladata a két ország közötti együttműködés további erősítése kulturális, tudományos, gazdasági és diplomáciai téren egyaránt. Az államtitkár méltatta Bojazsiev tiszteletbeli konzul magyar-macedón kapcsolatok elmélyítéséért eddig folytatott munkáját, és reményét fejezte ki, hogy a tiszteletbeli konzuli kinevezés még több lehetőséget biztosít majd a feladat folytatására.

Íjgyártó István kiemelte, hogy a magyar állami támogatással, 2017 áprilisától újra induló Budapest-Szkopje légi járat további pozitív gazdasági, elsősorban turisztikai lehetőségeket jelenthet országaink között. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány kiemelten támogatta és támogatja a Macedón Köztársaság euro-atlanti integrációs törekvéseit is.

A macedóniai hivatalos út során Íjgyártó István több kulturális programon, illetve kétoldalú találkozón is részt vett. Az államtitkárt bilaterális egyeztetésen fogadta Ilia Isajlovski külügyminiszter-helyettes és Kornelia Utevska-Gligorovska helyettes államtitkár. Szkopjében Marjan Bojazsiev rektorral, tiszteletbeli konzullal közösen felavatták a Bíró Gáspár néhai professzorról elnevezett könyvtárat a University American College-ben. Ohridban a tiszteletbeli konzulátus megnyitása alkalmából az 1956-os Emlékbizottság támogatásával megnyílt az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit és hatásait felelevenítő roll-up kiállítás.

 

tn496c0.jpg   Marjan Bojazsiev tiszteletbeli konzul és Íjgyártó István államtitkár leleplezi a tiszteletbeli konzulátus címerpajzsát Fotó: KKM