Az elmúlt közel 120 év minden időszakában nagy számmal voltak jelen olyan kiemelkedő tehetségű filmalkotók, akik maradandó munkáikkal világhírűvé tették a magyar filmet és a magyarországi filmgyártást.

A Magyar Film Napja rendezvénysorozathoz tavaly már több mint száz saját szervezésű programmal csatlakoztak a résztvevők. Országszerte mozikban, filmklubokban, iskolákban, könyvtárakban, művelődési központokban és szórakozóhelyeken voltak filmes programok, és a nagy sikerű kezdeményezéshez világszerte csatlakoztak a magyar intézetek, konzulátusok, nagykövetségek is.  

Idén a járványhelyzetre való tekintettel az ünnepi mozizás digitálisan folytatódik. A Magyar Film Napjára a Nemzeti Filmintézet 20 klasszikus vígjátékot tesz ingyenesen elérhetővé, április 30-tól tíz napon át. A klasszikus magyar vígjátékok ezen az oldalon lesznek elérhetők.

A Tények Magyarországról c. sorozat magyar filmművészettel foglalkozó kiadványát itt olvashatják.

A FilmPositive 2020. április 30. és május 10 között lehetőséget biztosít a Félvilág c. film online megtekintésére.

Szász Attila 2015-ben készült alkotása az I. világháború előtti Budapestre kalauzolja a nézőket, a Mágnás Elza meggyilkolásával kapcsolatos rejtély lázában égő fővárosba. A film Mágnás Elza (Kovács Patrícia) utolsó napjait dolgozza fel. A félvilági életet élő kurtizán és bigott komornája, Rózsi (Gryllus Dorka), valamint a fiatal és naív cselédlány, Kató (Döbrösi Laura) között szövődő bizarr, szenvedélyes viszonyokat és sikamlós hatalmi játszmákat bonyolítják tovább az Elza körül felbukkanó férfiak (Kulka János és Sándor Péter), egészen a sokkoló végkifejletig.

A film megtekintéséhez kérjük, vegye fel a kapcsolatot a szkopjei magyar Nagykövetséggel a huembskopje@gmail.com email címen!

A filmezéshez jó szórakozást kívánunk!