A Balkán-félsziget biodiverzitása világviszonylatban is kiemelkedő, emellett a Kárpát-medence és Észak-Európa élővilágának kialakulásában játszott szerepe miatt ezer szállal kötődik Magyarország állat és növényvilágához. A régió egyike a világ azon kevés részének, ahol a terület nagyságához viszonyítva különösen sok faj él.

A magyar és helyi kutatók szoros együttműködésben, régóta kutatják a régió élővilágát (30 év alatt több mint 300 balkáni expedíció), mert csak azt megismerve lehet igazán megérteni a Kárpát-medence biodiverzitásának jégkorszak utáni kialakulását. A kiállítás közérthető és szórakoztató módon mutatja be az érdeklődőknek ezeket a folyamatokat és kiemelt figyelmet fordít a magyar–balkán tudományos együttműködés fontosabb eredményeire. A kiállítás elsősorban a családokat és a diákokat célozza, így örömünkre szolgál, hogy a tárlatnak a szkopjei Állatkert közvetlen szomszédságában található Macedón Természettudományi Múzeum ad otthont.

A kiállítás megnyitójára Szkopjéba utazott dr. Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója, és a két múzuem között együttműködési megállapodást írt alá kollégájával, Driton Sulejmani igazgatóval.

Képek a megnyitóról a galériában