Az 1952-ben megalakult Rajkó Művészegyüttes azzal a céllal jött létre, hogy az ország különböző pontjain élő roma fiatalok számára lehetőséget teremtsenek a cigányzene hagyományainak ápolására, továbbfejlesztésére. Az 1997-ben professzionális zenekarrá alakult együttes az elmúlt 67 évben világhírűvé vált, újszerű és korszerű produkcióit a világ minden táján örömmel fogadják.

Az idén 40 éves Szkopjei Nyári Fesztivál második napján került sor a Rajkó Művészegyüttes szabadtéri koncertjére a belvárosban, a turisták körében igen is népszerű Kőhíd (Stonebridge) régi bazár felőli oldalán található téren. A nyári időjárásra való tekintettel késő esti időpontban kezdődött koncert iránt rendkívül nagy volt az érdeklődés, több mint 300 fős közönség gyűlt a színpad köré, de a közeli padokon, szökőkút peremeken ülők is végig hallgatták az előadást.

A színes és változatos zenei világú zenekar számos, a macedón közönség számára is ismert klasszikus és populáris zenemű-feldolgozást vett a repertoárjára, ennek – és a ráadásként eljátszott, ismert macedón dalnak is – köszönhetően a hallgatóság álló tapssal ünnepelte a művészeket.