• Szkopje

    Üdvözöljük Magyarország Szkopjei Nagykövetségének honlapján!

  • Diaszpóra Felsőoktatási program

    Tovább

Tisztelt Látogató!

Megtiszteltetés a számunkra, hogy felkereste Magyarország Szkopjei Nagykövetségének honlapját. Abban bízunk, hogy az itt található információk kielégítik az Ön érdeklődését, és segítik a Magyarország és Észak-Macedónia közötti kétoldalú a kapcsolatokban való naprakész eligazodást.

Arra törekedtünk, hogy honlapunk minél szélesebb körű ismereteket nyújtson az aktuális kétoldalú kapcsolatokról, illetve látogatóink megkaphassák a nagykövetséggel kapcsolatos legfőbb információkat is. Munkatársaink minden kérdésben rendelkezésre állnak, telefonon, e-mailen, vagy akár személyesen.

A honlapot Magyarország külképviseleti hálózatát érintő folyamatos fejlesztő munka keretében nyitottuk meg, és rendszeres karbantartására, frissítésére törekszünk. A diplomáciai képviseletek tevékenységének természetes jellemzői az állandó személyi változások, a honlap egyfajta folytonosságot jelképez. Várjuk véleményét arról, hogy milyen további információkkal, esetleges linkekkel tudnánk még jobban segíteni tájékozódását, gazdagítani ismereteit.

Az elmúlt évek nagy előrelépést hoztak országaink politikai, gazdasági, kulturális, és lakosságközi együttműködésében. Magyar és észak-macedón részéről egyaránt úgy értékeljük, hogy kapcsolataink ma minden területen rendezettek, sokoldalúak, és adott a kölcsönös jóindulat az esetlegesen felmerülő nehézségek megoldása érdekében. A lendületesen bővülő együttműködést elősegíti a rendszeres magas szintű és szakmai jellegű párbeszéd. Diplomáciai kapcsolataink több mint húsz éves múltra tekintenek vissza, amelynek során mindvégig törekedtünk a kétoldalú kapcsolatrendszer folyamatos fejlesztésére. Honlapunkon áttekintést adunk a kulturális és tudományos együttműködés, az oktatási kapcsolatok, a testvérvárosi kapcsolatépítés, valamint az egyre bővülő kétoldalú intézményi kapcsolatok fejlődéséről. Gazdasági kapcsolatainkban a Gazdasági Vegyes Bizottság megalakulása és működése, az önálló külgazdasági szakattasé beállása óta jelentős előrelépés történt. Kétoldalú gazdasági kapcsolataink dinamikusan fejlődnek. Hazánk elkötelezett támogatója Észak-Macedónia euro-atlanti integrációjának, amely értékelésünk szerint érdemben fog hozzájárulni a Magyarországgal szomszédos nyugat-balkáni régió stabilitásának, biztonságának és prosperitásának növeléséhez. A politikai támogatás mellett - a magyar kormány döntése értelmében - a Külgazdasági és Külügyminisztérium 2015. márciusától egy nagyköveti rangban lévő tapasztalt EU szakértőt delegált tartósan Szkopjéba annak érdekében, hogy segítséget nyújtson Észak-Macedónia EU csatlakozási folyamatának szerteágazó feladataiban.

Az Észak-Macedóniába utazó vagy az országon átutazó magyar honfitársainknak nélkülözhetetlenek a naprakész konzuli információk, melyeket külön menüpontban érhetnek el a könnyebb tájékozódás érdekében.

Szeretném felhívni figyelmüket a kulturális diplomácia területén kifejtett tevékenységünkre, amelynek keretében számos kulturális programot szervezünk Észak-Macedóniában. A nagykövetségünk által szervezett, és/vagy támogatott kiállításokról, könyvbemutatókról, zenei és más Magyarországot bemutató programokról a hírek/események rovatban folyamatosan beszámolunk.

Bátorítjuk Önöket arra is, hogy látogassanak el a rendkívül sokszínű észak-macedóniai tájakra, tapasztalják meg az ország vendégszeretetét, és a magyarok, valamint Magyarország irányába megnyilvánuló barátságát.

Azzal, hogy Ön megnyitotta a Szkopjei Magyar Nagykövetség honlapját, megtisztelő érdeklődése azt jelenti, hogy előreléptünk a két ország, a két nép, és az állampolgáraink közötti hídépítési törekvésünk megvalósításában, visszavárjuk holnap is!

Üdvözlettel:
Klein András
nagykövet